תיאטרון פלייבק

מהו תיאטרון פלייבק

תיאטרון פלייבק הוא תיאטרון אילתור, המבוסס על סיפורים אמיתיים של אנשים מהקהל.
תיאטרון פלייבק מייצר דיאלוג בין מספר, קהל ואומנות. השחקנים והקהל אינם יודעים, למעשה, מה הולך לקרות, אילו סיפורים יעלו ויסופרו. יש מנחה, בדים, מוזיקאי ושחקנים קשובים. מעבר לעקרונות האילתור עליהם מושתת תיאטרון הפלייבק, הרי שהוא אמצעי עמוק, תרפויטי, לבניית קשרים וחיבורים בין בני אדם, פלטפורמה להעלאת נראטיבים שפעמים רבות נדחקים לשוליים, אם הם בכלל גלויים. תיאטרון הפלייבק מייצר דיאלוג וקהילה.

מייסדי תיאטרון הפלייבק

תיאטרון הפלייבק (Playback Theater) פותח לראשונה בניו-יורק, ב – 1975, על ידי ג'ונתן פוקס ואשתו ג'ו סאלס, אשר הושפעו ממסורות עתיקות של מספרי סיפורים ותיאטרון טקסי-פולחני, ומהפסיכודרמה של יעקוב לוי מורנו.
מאז פיתוחו, שגשג תיאטרון הפלייבק במגוון רחב של הקשרים: כמופע תיאטרון מקצועי הפתוח לציבור הרחב, כתיאטרון קהילתי וכשירות מקצועי במסגרות חינוכיות, טיפוליות, חברתיות וארגוניות.
כיום פועלות בכל העולם מאות קבוצות תיאטרון פלייבק. כ-200 מהן מאוגדות בארגון הפלייבק העולמי IPTN.

על האיגוד

במרץ 2011 נפגשו 14 פלייבקיסטים נלהבים והקימו את איגוד תיאטרון הפלייבק בישראל, שהוא עמותה ללא כוונת רווח שפועלים בה בהתנדבות. החברות באיגוד מותנית בתשלום סמלי של דמי חבר שנתיים. נכון לסוף 2019 יש באיגוד כ-200 חברות וחברים. פעם בשנה מתקיימת אסיפה שנתית של חברי וחברות האיגוד. פעם בארבע שנים מתקיימות בחירות לרשות האיגוד ולוועדותיו השונות. לאיגוד תיאטרון הפלייבק בישראל יש אישור ניהול תקין מאז שנת 2017.

מטרות האיגוד

  1. לייצג ולפתח את קהילת הפלייבק בישראל.
  2. לקדם את המודעות לתיאטרון הפלייבק בישראל.
  3. לסייע בשמירה על תחרות הוגנת ועל אתיקה מקצועית בקרב הקבוצות והחברים באיגוד.
  4. לארגן אירועים לכלל קהילת הפלייבק בארץ, כגון כנסים, ימי עיון, פסטיבלים.

חזון הוועד המנהל

חזון הוועד המנהל של איגוד תיאטרון הפלייבק בישראל, הוא למקם את תיאטרון הפלייבק במרחב הציבורי כאמצעי לשינוי חברתי. על מנת להגשים וליישם חזון זה, פועל הוועד המנהל בכמה מישורים:

  • עידוד ותמיכה בקהילת חברות וחברי איגוד תיאטרון הפלייבק בישראל כקהילה היוצרת את הפרויקטים שהם נוטלים בהם חלק. המטרה היא ליזום וליצור פרויקטים במרחב הציבורי, בדיאלוג עם אוכלוסיות שונות, כמו גם לטובת חברי הקהילה בלבד, כדוגמת הכנסים המקצועיים של האיגוד.
  • הוועד המנהל של איגוד תיאטרון הפלייבק בישראל שם לו למטרה לתמוך ביצירת חיבורים ומפגשים בין קבוצות הפלייבק השונות. בנוסף לקבוצות גם בין קהילות ואוכלוסיות שונות, לקרב, להשמיע ולהקשיב, לעורר ולהציף קולות שאינם נשמעים. הכנסים המקצועיים והפסטיבלים שיוזם ומפיק הוועד המנהל של האיגוד עוסקים בכך.
  • הוועד המנהל של איגוד תיאטרון הפלייבק בישראל הפיק לראשונה באפריל 2017 פסטיבל תיאטרון פלייבק חברתי "הקולות השקטים מקבלים במה", כחלק מהאג'נדה החברתית שלו. מאז הפסטיבל הפך למסורת ומתקיים בכל שנה.